Türkiye terörizme karşı sertleşiyor mu? – Sinan Ciddi

Erdoğan artık Esad’ı devirme arayışından vazgeçmiş olsa da, Suriyeli Kürtlerin birleşik bir Suriye’deki varlığının altını oymaya odaklanmış durumda. Neden mi?

Sinan Ciddi’nin 4 Mayıs 2023’te Foundation for Defense of Democracies‘te yayınlanan makalesine buradan ulaşılabilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Türk kuvvetlerinin İslam Devleti’nin (IŞİD) şu anki lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi’yi Suriye’nin kuzeyinde bulunduğu yere düzenlediği baskının ardından başarılı bir şekilde etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Her ne kadar Erdoğan bu başarıdan heyecan duysa da bağımsız kaynaklar bu iddiayı doğrulayamadı. Associated Press, Türkiye’nin istihbarat servisi MİT’in Cuma gecesi geç saatlerde Halep vilayetinin Miska köyündeki bir çiftlikte IŞİD militanlarıyla çatışmaya girdiğini öne sürdü. Çatışmalar şiddetlenirken, çiftlikteki bir binada saklanan El Kureyşi kendini havaya uçurdu.” Ne olursa olsun, eğer Türkiye İD’nin daha da zayıflamasında bir rol oynadıysa, bu olumlu bir gelişmedir. Peki bu son eylem Ankara’nın terörle mücadele konusunda ciddileştiğini mi gösteriyor?

Bunu göreceğiz. Ankara’nın son on yılda Suriye sahasına müdahalesi terörle mücadele konusunda pek de samimi değildi. İç Savaş’ın patlak vermesinin ardından Erdoğan, Şam’da rejim değişikliğine odaklandı ancak bu konuda belirgin bir stratejik hedefi yoktu. Esad’ı devirme arzusu Erdoğan için birincil hedef haline geldi ve zamanla IŞİD’in Irak ve Suriye’nin güney sınırı boyunca yayılmasını görmezden gelmeye başladı. IŞİD teröristlerinin 2015 yılında Kobani kasabasını kuşattığı ve Türk tanklarından oluşan bir sütunun sadece seyrettiği görüntüler uluslararası toplumu kızdırdı ve Erdoğan’ı sonunda yumuşamaya ve Irak Peşmergesinin müdahale etmesine ve daha fazla IŞİD vahşetini önlemesine izin vermeye zorladı.

Daha da endişe verici olanı, Ankara 2015’in sonlarında koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerini vurmak için İncirlik hava üssünü kullanmasına izin verene kadar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından teşvik edilen Erdoğan, Türkiye’yi birçok kişinin “Cihatçı Otoyolu” olarak adlandırdığı bir yere dönüştürdü. Bu lakap, Türkiye’nin çok sayıda radikal kişiye IŞİD saflarına katılmak üzere Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye geçmeleri için sınırsız geçiş imkanı sağlamasına atıfta bulunuyordu. Neden mi? Böylece Esad’a karşı savaşmaya devam edebilecekler ve umarım onu devirebileceklerdi.

Deneyimli araştırmacı Türk gazeteci Can Dündar, MİT’e ait Türk kamyonlarının Türkiye sınırından geçerek muhtemelen radikal grupların eline geçecek ağır silahlar taşıdığına dair kanıtları açıkladığında Erdoğan’ın öfkesini üzerine çekti. Erdoğan bir yandan hava saldırılarına izin vererek IŞİD’e karşı yürütülen kampanyaya yardımcı oluyor gibi görünürken, diğer yandan El Nusra Cephesi ve Heyet Tahrir El Şam gibi radikal grupları ve onların Esad’a karşı mücadelesini destekliyordu. Bu süre zarfında Batı’da Türkiye’nin bölgedeki terörist unsurları aktif olarak desteklediğine dair bir görüş ortaya çıktı.

Halihazırda Ankara, Suriye’nin kuzeyindeki çeşitli radikal grupları, Türkiye’nin Suriye’deki bir başka üretilmiş düşman olan Kürtlerle mücadelesine yardımcı oldukları gerekçesiyle desteklemeye devam ediyor. ABD’nin ortağı olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altındaki Suriyeli Kürt güçler, Türk ordusu ve sahadaki radikal İslamcı ortakları tarafından karalanırken ve askeri olarak hedef alınırken, IŞİD’in belkemiğini kırmada etkili olduklarını gösterdiler. Erdoğan artık Esad’ı devirme arayışından vazgeçmiş olsa da, Suriyeli Kürtlerin birleşik bir Suriye’deki varlığının altını oymaya odaklanmış durumda.

Neden mi? Erdoğan, SDG’nin Türkiye’deki ana örgütüyle (Kürdistan İşçi Partisi-PKK) aynı tarihsel hedefe sahip olduğu şeklinde açık bir yalan yayıyor: ayrılıkçı/terörist bir kampanya yürütmek. Bu yalanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. SDG Türkiye’ye karşı hiçbir tehditte bulunmamıştır ve bulunma ihtimali de yoktur. Bu daha çok Erdoğan’ın Türk seçmenleri korkutmak ve onları var olmayan bir terör tehdidine ikna etmek için kullandığı korkutma taktikleriyle ilgili.

El Kureyşi cinayetine geri dönelim. Erdoğan’ın buradaki amacı nedir? Muhtemelen Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin ardından Erdoğan’ın Washington’la yeniden yakınlaşmaya ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor. Bunu göstermek için de Washington’u Ankara’nın IŞİD’in kalıntılarını yok etmek için çalışabileceğine ikna etmeye hevesli. Bu Washington için kesinlikle sevindirici bir haber ancak Erdoğan’ın bir ay sonra iktidarda olup olmayacağı kesin değil.

Sinan Ciddi, Demokrasileri Savunma Vakfı’nda (Foundation for Defense of Democracies – FDD: Washington DC merkezli, ulusal güvenlik ve dış politikaya odaklanan bir araştırma enstitüsü) kıdemli araştırmacı olarak görev yapmakta ve FDD’nin Türkiye Programı ile Askeri ve Siyasi Güç Merkezi’ne (CMPP) katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda Command and Staff College-Marine Corps University ve Georgetown University School of Foreign Service’de Güvenlik Çalışmaları Doçenti olarak görev yapmaktadır.

Yazı işleri departmanı

İlgili Makaleler


Son makaleler