LGBTQ+ voleybol şampiyonu Türkiye’de kültür savaşının sinir tendonunu gerdi – Elçin Poyrazlar – Politico

Avrupa şampiyonu olan takımın yıldızına duyulan öfke İslamcılar ve laikler arasındaki derin uçurumu ortaya çıkardı

Bu makale’nin Ingilizce orijinali için bkz POLITICO, 5 Eylül 2023

Türkiye’nin kadın voleybolcuları Pazar günü Avrupa şampiyonluğunu kazanmış olabilirler ancak takımda önde gelen bir LGBTQ+ yıldızın varlığı ülkenin acı bir şekilde bölücü kültür savaşını yeniden başlattı.

1.96 metre boyundaki Ebrar Karakurt’un yarattığı fırtına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayı sonunda muhafazakâr İslamcı bir platformda yeniden seçilmesinden bu yana ülkenin sosyal yönünün en yüksek profilli sınavlarından biri oldu ve Erdoğan defalarca geleneksel aileleri LGBTQ+ topluluğunun temsil ettiği “sapkın yapılardan” ve “sapkınlık virüsünden” koruma sözü verdi.

Her ne kadar Erdoğan “Filenin Sultanları” lakaplı ekibi bizzat tebrik etmiş olsa da, sosyal medyada bir hakaret dalgası yaşandı ve hükümet Karakurt’u ülkenin İslamcı kampından gelen yaygın homofobik saldırılara karşı savunmak için çok az şey yapmakla suçlandı.

Voleybolcuların finalde Sırbistan’a karşı zafer kazanmasından bir gün sonra çekilen bir videoda, bir kadının otobüste öfkeyle bağırdığı görülüyor: “Ülkemi lezbiyen yapamayacaksınız.”

İktidardaki AK Parti’nin 2017 yılına kadar on yıldan uzun bir süre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan İbrahim Melih Gökçek, Brüksel’deki finalden bir gün önce Karakurt’un takımdan atılması için bir çağrı yayınladı.

Eskiden Twitter olarak bilinen X platformunda “Sen milli takıma layık olmayan bir LBGT’sin” dedi. “Onu milli takımdan atın ki milli takım kirlenmesin.”

Karakurt, 2021 yılında Instagram hesabında bir kız arkadaşıyla sevgi dolu fotoğraflarını paylaştığından beri radikal İslamcı grupların hedefi haline geldi. O zamandan beri, Türkiye’nin hükümet yanlısı medyası ve aşırı muhafazakar İslamcılar onu “eşcinsel bir sapkın” olduğu gerekçesiyle hedef aldı. Karakurt, LGBTQ+ olduğunu açıkça beyan etmemekle birlikte, ısrarlı homofobik saldırılara haklarını ve kişisel özgürlüklerini savunarak yanıt veriyor.

Karakurt zaferin ardından X’te “Bu ne oynadığımız ilk final ne de yaşadığımız ilk psikolojik savaş” dedi ve herkesi kucakladığını söylediği daha uzlaştırıcı bir mesaj yayınladı. Karakurt yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Karikatürist ve Türkiye’deki LGBTQ+ hakları örgütü KaosGL’de editör olan Aslı Alpar, voleybol maçının ülkede LGBTQ+ haklarının ve daha geniş anlamda seküler yaşam tarzlarının savunulmasının bir sembolüne dönüştüğünü söyledi.

POLITICO’ya konuşan Alpar, “Bir spor etkinliğinin bir tür protestoya dönüşmesinin nedeni, İslamcı gazetelerin ve yandaşlarının iktidar partisinin sistematik nefret söylemini yeniden üreterek Ebrar Karakurt’u hedef göstermeleridir” dedi.

Alpar, Karakurt’un dışarıdaki LGBTQ+ ve feminist gruplardan yaygın destek almasının, AK Parti’nin “kutuplaştırıcı nefret politikasına” karşı daha geniş bir siyasi tepkiyi yansıttığına inanıyor.

Eşcinsellik Türkiye’de yasadışı değil ancak LGBTQ+ ifade, etkinlik ve toplanma alanları hükümet politikaları nedeniyle keskin bir şekilde daralıyor. Ülkede onur yürüyüşleri 2015’ten bu yana yasaklanırken, güvenlik güçlerine hareketi destekleyen her türlü sosyal veya siyasi faaliyeti bastırma emri verildi.

Sosyal medyadaki tartışmanın en tuhaf boyutlarından biri de dikkatlerin, tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk’ün laik cumhuriyetinin yerini alan Osmanlı İmparatorluğu’nun son hükümdarlarından 2. Abdülhamid’in kişiliğine odaklanmış olması.

Kendisini 2. Abdülhamid olarak tanıtan bir internet yorumcusu tarafından saldırıya uğrayan Karakurt, “Kes saçmalamayı Abdülhamid” yazan bir fotoğrafını paylaştı.

Türkler için tarihsel rezonans çok açık. Erdoğan kendisini yeni Osmanlı olarak göstermeye çalışırken, Karakurt da Abdülhamid’in muhafazakar imparatorluğunun değerlerine laik Kemalist cumhuriyetin değerleriyle karşılık veriyor.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Eğer Albülhamid’e saldırıyorsanız o zaman köklerinizi sorgulamamız gerekir” dedi.

Carnegie Europe düşünce kuruluşunda kıdemli araştırmacı olan Sinan Ülgen de bu eğilime dikkat çekti. Ülgen, “Abdülhamid meselesi, Cumhuriyet’in anlatısına karşı İslamcı fantezinin yeniden hayal edilmesi ve yeniden kavramsallaştırılmasıdır” dedi.

Ülgen daha genel olarak, voleybolcunun yarattığı öfkenin ülkeyi kutuplaştırdığını düşünmüyor ve Türklerin çoğunun uluslararası sahnede sportif başarıdan zevk aldığını düşünüyor.

“Ülkede açık bir laik-muhafazakar çatışması var ama bence Türk toplumu genel olarak voleybol takımının başarısından gurur duyuyor. İnsanların bu konuda yarı yarıya bölündüğünü düşünmüyorum” dedi.

Yine de radikal grupların seçimlerin ardından daha yüksek sesle konuştuklarını, daha aşırı söylemler kullandıklarını ve Türk hükümetinin sessizliğinin onları cesaretlendirdiğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta İstanbul Valisi’nin kamusal alanlarda alkol tüketimini yasaklayan bir bildiri yayınlaması, laik çevrelerde herhangi bir yasal dayanağı olmayan İslami bir yaşam tarzını dayatma girişimi olarak algılanan bir tepkiye yol açtı. Valilik daha sonra alkol tüketiminin yasaklanması yönünde bir karar alınmadığını söyleyerek açıklamayı geri çekmek zorunda kaldı.

Ülgen, “Hükümet, ülkenin en önde gelen sporcularından birini saldırılara karşı korumak ya da radikal gündemleri olan grupların daha da ileri gitmesini engellemek için hiçbir girişimde bulunmadı” dedi.

“Bu aynı zamanda siyasi bir karardır.”

Yazı işleri departmanı

İlgili Makaleler


Son makaleler