Kurak Günler – 3: “Türk kafası” – Jerôme Garcin | l’OBS

Siyasî, kültürel bir haftalık fransız dergisi olan OBS‘un 27 Nisan 2023 tarihli sayısında yönetmen Emin Alper’in Kurak Günler filminin tanıtımı “Türk kafası” başlığı ile yayınlandı. “Türk kafası” Tête de Turc‘ün literal tercümesi. Ancak burada filmin konusuna atfen bir kelime oyunu yapılmış: Fransızca tête de turc günah keçisi anlamında kullanılır. Filmin kahramanı bir günah keçisine dönecek gibi olur.

Ayın yüzeyini andıran güzellikte peyzajlarda saklı Türkiye’nin küçük bir şehrindeki yeni savcı Emre (Selahattin Paşalı) genç, bekâr, yakışıklı ve idealist. Ondan evvelki savcı kentin sahtekâr, aldıkları rüşveti rakıya boğan eşrafı tarafından kovulup, oradan koşarak ayrılmıştır.  Ancak Emre kanunlara inanmaktadır. Yakınlardaki gölde kendini daha da arındırırcasına yüzmeyi sever. Biraz da toydur. Emin Alper’in western ve gerilim filmlerinden ilham alan, son derece güçlü, boğucu, endişelendirici filmi, çıkarlarının, kanunsuz işlerin etrafında kenetli, ağır şekilde silahlı bir cemaatin nasıl da ayrıcalıklarını tehdit eden bir kişiyi önce suçlarına karıştırmak istemelerini, sonra da onu bünyelerinden nasıl attıklarını anlatıyor. Elleri fazla temiz olan bu adalet uygulayıcısına zarar vermek için  her yolu deniyorlar, seks, yalanlar, video kayıtları. Ekranda görülen imajların ihtişamı, popülizmin yükselişinden su eksikliğine, homofobiden yabancı düşmanlığına değinen  konunun karalığını ve aktüalitesini arttırıyor. Olayın geçtiği Orta Anadolu’nun bu küçük şehri Erdoğan Türkiye’sinin bir minyatürü (microcosme) gibi. Labirentlik senaryolu, Nuri Bilge Ceylan ile Asghar Farhadi’yi barıştıran bu filmin gücü olayların birden fazla anlam taşımasına (équivoque) da dayanıyor : kim kimi manipüle ediyor? Beyaz atı üzerindeki şövalye o kadar mı ak, ve müttefiki gazeteci gerçekten o kadar mi samimi? Filmin başında ve sonunda Emre çölün ortasında dev bir kraterin kenarına yaklaşıyor. İçine düşecek mi diye endişe ediliyor. Başınız dönecektir, yükseklikten korkanlara tavsiye edilmez.

Jérôme Garcin, Yazar ve eleştirmen. L’OBS’un kültür departmanını yönetmektedir. France Inter radyo istasyonunda Le Masque et la Plume programını hazırlayıp sunmaktadır. Comédie-Française‘in okuma komitesinin üyesidir.

Yazı işleri departmanı

İlgili Makaleler


Son makaleler