Erdoğan’ın yeniden seçilebilmesi için beş neden – Cengiz Aktar | Free Turkish Press

Erdoğan kişisel olarak bu seçimleri kazanmaya mecbur durumdadır. Eğer kaybederse, ABD’de bekleyenler de dahil olmak üzere büyük yolsuzluk suçlamalarının hesabını vermek ve yirmi yıllık görev süresi boyunca anayasa ve yasaları sayısız kez ihlal etmekten sorumlu tutulmak üzere ağır ceza mahkemesinin karşısına çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Cengiz Aktar tarafından 10 Nisan 2023 tarihinde Free Turkish Press‘te yayınlanan makalesine buradan ulaşılabilir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı geride kaldı. Türkiye’nin kaderinin yanı sıra dünya ile ilişkilerinin niteliğinin de önümüzdeki yıllar boyunca etkileneceği bir seçim yılı olması nedeniyle 2023 birçok açıdan önemli. Bu tesadüf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilebilmesinin beş temel nedeninden bir tanesi.

Erdoğan’ın ideolojisi, yüzüncü yıldönümünde elde edilecek bir seçim zaferini, ülkeye ve dünyaya, Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaratılan mevcut Türkiye’nin aksine “Yeni Türkiye”nin artık sağlamlaştığı ve kalıcı olduğu yönünde hayati bir mesaj olarak görünüyor. Sembolik olarak ifade etmek gerekirse bu, rejimin batılılaşma hamlesinin paroksisi ve Erdoğan’ın Atatürk’e üstünlüğü anlamına geliyor.

Batılılaşmanın 19. yüzyılın ilk yıllarında başladığı ve İslam’ın aleyhine bariz bir şekilde ilerlediği o zamanki yüzüncü yılının kutlandığı 1923’ün aksine, 2023’ün Siyasal İslam için sembolizmini küçümsememek gerekir.

Zira 2023, Erdoğan ve tabanı için bir intikam paroksisi ve güçlü bir Batı karşıtı retoriğe dayalı bir “yeniden doğuşun” başlangıcı anlamına geliyor – rejimin şimdiden “Türkiye’nin Yüzyılı” olarak lanse etmeye başladığı bir yeniden doğuş.

Öte yandan Erdoğan kişisel olarak bu seçimleri kazanmak zorunda. Eğer kaybederse, ABD’de bekleyenler de dahil olmak üzere büyük yolsuzluk suçlamalarının hesabını vermek ve yirmi yıllık görev süresi boyunca anayasa ve yasaları sayısız kez ihlal etmekten sorumlu tutulmak üzere ağır ceza mahkemesinin karşısına çıkacağı muhakkak. Aynı tehdit komşu ülkeler Irak, Libya ve Suriye’de “Uluslararası Ceza Mahkemesi” çerçevesinde yürütülen askeri operasyonlar için de geçerlidir. Bu ihlallere IŞİD’e verdiği iddia edilen desteği de eklemek gerekir.

Erdoğan bu kadar riski göze alamayabilir ve bu nedenle dokunulmazlığını korumak zorunda. Başka bir deyişle, kendisi ve yandaşları kaybedebilecekleri bir “seçim yarışını” kabul etmeye cesaret edemeyebilirler.

Benzer bir risk yandaşları için de geçerli. Nitekim İslamcılar bu seçimleri kaybeder ve iktidarı bırakırlarsa, icra sicilleri tam anlamıyla felaket olduğu için bir daha asla Türkiye’nin başına gelemeyeceklerinin bilincindeler.

Yeniden seçilebilmesinin ikinci nedeni ise muhalefetin eksikliklerinden kaynaklanıyor. Muhalefet güçlü bir aday göstermeyi başaramadı. Resmi aday Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kendi seçmen kitlesinin ötesine uzanan ve hala çekici olan karizmasıyla boy ölçüşebilecek gibi görünmüyor.

Dahası, muhalefetin ortak “hükümet programı” temelde tek bir katı gerçekten oluşuyor: Erdoğan’dan kurtulmak ve buna ek olarak HDP ve genel olarak Kürtlerle bir arada görünmekten kaçınmak.

Esasında muhalefet partileri seçimleri kazanmak için çalışmak yerine iktidar koalisyonunun başarısız olmasını bekliyorlar. Bunun da memnuniyetsiz kitlelere, özellikle de gençlere ve tabii ki HDP seçmenine ulaşmak için yeterli olmadığı ortada.

Muhalefetin en zayıf halkası olan ve Erdoğan’ın koalisyon ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) adeta bir uzantısı olan İyi Parti (İYİP), seçimlerden sonra taraf değiştirmeye ve yeni mecliste Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) koalisyon ortağı olmaya meyilli.

Son olarak dış politika, rejimin muhalefeti manipüle etmek ve etkisizleştirmek için tüm kartları elinde tuttuğu ana alan olmaya devam ediyor. Muhalefet aslında dış politikada rejimden daha şahin bir tutum sergiliyor. Seçimlere giderken rejim, komşularında -muhtemelen Suriye’de- yeni bir dış askeri operasyon başlatarak muhalefetin dış politika heyecanını kolaylıkla etkisiz hale getirebilir.

Üçüncü nedenler kümesi ise Erdoğan’ın kendi seçmen kitlesinden oluşuyor ve bu kitlenin güdüleri rejimin yıllar içinde kurduğu yaygın kayırmacılık ve hayırseverliğe dayalı bir tür faydacılığa indirgenemez. Rejim yanlısı kitleler Erdoğan’ın demokratik olmayan politikalarını ve diktatörce yönetim biçimlerini kabul ediyor.

Bu yazı aslında yıkıcı Suriye-Türkiye depreminden ve Ankara’daki yöneticilerin yeterli tepkiyi verememesinden önce kaleme alındı. Hem depremin hem de müdahalenin yıkıcı doğasının, oy verme niyetinde rejim lehine büyük bir kayma yaratması, dolayısıyla muhalefetin ezici bir üstünlük elde etmesi bekleniyordu. Erken düşüşlere rağmen, oy verme eğilimi üzerinde önemli bir etki kaydedilmedi.

Aksine, gösterge neredeyse deprem öncesi zamanlara geri döndü. Bu olağandışı seçmen davranışının deşifre edilmesi gerekiyor. Normal bir ülkede böyle bir olay iktidar için tam bir hezimet anlamına gelirdi. Türkiye’de böyle bir şey olmadı, en azından kamuoyu yoklamalarına göre. Erdoğan rejiminin kaya gibi sağlam seçmen kitlesinin, 20. yüzyılın en hor görülen totaliter rejimlerinden bazılarının sahip olduğu sarsılmaz kitle desteğine benzediği söylenebilir.

Aynı kitleler, ekonomik olarak tatminsiz olsalar da, dış destekçilerinin nakit desteği sayesinde özel seçim yardımlarıyla seçim çalışmalarına başlayan Erdoğan’a alternatif görmüyorlar. Artık tüm ekonomi, seçim öncesi dönemde bir zenginlik izlenimi yaratmaya odaklanmış durumda.

Dördüncü neden ise Erdoğan’ın dış desteği. Putin’in yanı sıra Ortadoğu’nun petrol zengini hanedanları da Erdoğan’ı ve Türkiye’nin zor durumdaki ekonomisini destekleyerek kendi gözdelerinin yeniden seçilmesini sağlamaya kararlı. Kimliği belirsiz kaynaklardan gelen kara parayı takip etmek için ulusal hesaplardaki “hata ve ihmal” kalemlerinin alışılmadık derecede büyük payını izlemek yeterli. Putin’in duyduğu memnuniyet özellikle dikkat çekicidir zira Erdoğan’ın yıkıcılığıyla NATO’da nifak tohumları ekmeye devam etmek için altın bir fırsat yakaladığını düşünmektedir.

Yine de Erdoğan’ı destekleyenler sadece demokrasi dışı ülkeler değil. Batı, rejimin ülke içinde ve dışındaki saldırgan ve otokratik davranışlarını “anlayarak” ve büyük ölçüde hayali “meşru güvenlik kaygılarından” kaynaklanarak onu dolaylı olarak destekliyor.

Erdoğan’ın savurganlığı, ebedi mağduriyeti, NATO müttefiki Yunanistan’a yönelik tehditleri, Irak ve Suriye’de Kürtlere yönelik askeri operasyonları ABD, NATO ve genel olarak Batı’daki destekçileri tarafından “anlaşıldı”. Aynı anlayış, Erdoğan’ın bir yandan Putin’e ekonomik olarak omuz verirken diğer yandan Ukrayna’nın dostuymuş gibi davranarak onu kandıran Rusya politikası için de geçerli.

Her şey göz önüne alındığında Batı, Erdoğan’ın korsan diplomasisi, tek taraflılığı ve ikili oyunu karşısında oldukça güçsüz. Türkiye’nin NATO içindeki varlığını güvence altına alma ve böylece Rusya’nın cazibesini ne pahasına olursa olsun sınırlama korkusuna dayanan bu yatıştırma politikasına ilk kez tanık olmaya başladığımızdan bu yana yıllar geçti.

Erdoğan’ın 2023’te kazanmasının son nedeni ise hiçbir şeyi şansa bırakmayan seçim mühendisliği. Gerçekten de muhalefetin öngörülemeyen bir hamlesi seçim günü Erdoğan’a avantaj sağlarsa, bu avantaj Erdoğan’ın kontrol ettiği seçim kurulu tarafından tersine çevrilebilir ve 2020’de Belarus’ta olduğu gibi seçimler çalınabilir.

Birincisi: seçim mühendisliği Mart 2019’da altı büyükşehir belediyesinin kaybedilmesinden bu yana devam ediyor ve seçim bürokrasisini, seçim bölgelerini ve ilgili yasa ve yönetmelikleri kapsıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) rejim yanlısı hakimlerin atanması halihazırda gerçekleşmiş durumda. Seçim komisyonlarının başkanları rejimin atadığı hâkimlerden oluşacak. Böylece sandıklar ve seçim komisyonları doğrudan rejimin kontrolü altında olacak.

Konsey ve seçim komisyonları herhangi bir bahaneyle adayları reddedebilir ve hatta reddedilen adayların yerine gösterilecek yedek adayları da reddedebilir ve böylece muhalefet partileri birçok seçim bölgesinde adaysız kalabilir. Bu durumda partiler zamanında aday gösteremeyecek ve dolayısıyla belirli bir seçim bölgesinde seçimlere katılamayacaklardır.

Oy kullanabilmek için bir konutta en az üç ay ikamet etme şartı, ilk kez oy kullanacak olan 2,5 milyon üniversite öğrencisini sandığa gidememe riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Benzer şekilde, depremden etkilenen illerde halihazırda yaklaşık 1.6 milyon seçmen başka bir yere kayıt yaptıramamıştır.

Oy sayımı için YSK, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savunma ve yazılım alanında uzmanlaşmış bir kuruluşu olan Havelsan ile anlaştı. Muhtemel sonucu tahmin etmek için kristal küreye gerek yok. YSK’nın kararlarına itiraz etmek için de bir yol olmayacak.

İkincisi: İçişleri Bakanlığı’nda Süleyman Soylu’nun varlığını sürdürmesi ve Adalet Bakanlığı’na Erdoğan’a bağlı olan Bekir Bozdağ’ın yeniden atanması, sistemi ve ülkeyi sıkı bir şekilde kontrol etmek için güçlü bir unsur. İstanbul’un merkezinde 14 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen ve failleri sol muhalif basın tarafından şiddetle ve şüpheyle sorgulanan ölümcül terör saldırısı, olabileceklerin habercisi olarak görülmelidir.

Rejimin yarı resmi silahlı çeteleri de seçim döneminde görev başında olacak. Unutmayalım ki Erdoğan’ın emrinde 340.000 kişilik polis gücü, 100.000’den fazla Kürt köy korucusu, 100.000’den fazla Suriyeli ve diğer cihatçıların yanı sıra çok sayıda düzenli ve düzensiz silahlı gruptan oluşan dev bir donanma var.

Üçüncüsü: sosyal medyanın sansürlenmesine ilişkin yeni mevzuatı okumak gerekir. İnsan Hakları İzleme Örgütü bunu şu şekilde nitelendiriyor: “Yasanın zamanlaması, 2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden aylar önce, hükümetin seçimler öncesinde Erdoğan hükümetini eleştiren çevrimiçi haber ve yorumları susturmayı amaçladığına dair endişeleri de artırıyor.” Pek çok ülkede olduğu gibi, hem gençler hem de muhalefetin önde gelen isimleri sosyal medyada oldukça aktif.

Son olarak, seçim kampanyası bir kez daha Türklerin ana bilgi kaynağı olan ve neredeyse tamamı rejimin kontrolü altında bulunan televizyon kanallarına erişim konusunda rejimin elini güçlendirecek. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre, rejim tüm medya kuruluşlarının yaklaşık yüzde 90’ını kontrol ediyor ve bu da Türkiye’yi basın özgürlüğü açısından korkunç bir sıraya yerleştiriyor: Türkiye araştırmaya katılan 180 ülke arasında 149. sırada.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen muhalefetin zafere olan güveni her geçen gün artıyor. Seçim tarihi olan 14 Mayıs 2023 – muhalefetin 1950’de Kemalist düzene karşı kazandığı ilk zaferin yıldönümü – hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak muhalefetin mucizevi bir zafer kazanması durumunda, önümüzdeki on yıllar boyunca Türkiye’nin iç ve dış sorunlarına hızlı bir çözüm bulunamayacak. Merkez soldan aşırı sağa kadar uzanan müstakbel iktidar koalisyonu, Kürt sorunu başta olmak üzere herhangi bir kritik konuda uzlaşmakta zorlanacaktır. Bu nedenle bazıları şimdiden yıl sonundan önce erken seçim olasılığını dile getirmeye başladı.

Cengiz Aktar, Türk siyaset bilimci, gazeteci ve yazar. Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölümü’nün direktörüdür. Türkiye-AB ilişkileri konusunda uzman olan Aktar, aynı zamanda azınlıklar, Kürt sorunu ve tarihsel uzlaşma konularındaki sivil toplum girişimlerinde de yer almaktadır.

Bu makale Fransızca (La Revue Esprit), Almanca (Le Monde Diplomatique-Deutschland), Yunanca (Kathimerini) ve İtalyanca (Internazionale) olarak yayınlanmıştır.

Yazı işleri departmanı

İlgili Makaleler


Son makaleler